- Ιστορικές πηγές και λαϊκή θεραπευτική: Εισαγωγή σε αρχαία κείμενα τα οποία αναλύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων. Συγγραφείς της κλασσικής ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου. Επίδρασή τους στα αραβικά εγχειρίδια και στα κείμενα του Μεσαίωνα. Έμφαση στα φυτά της ελληνικής επικράτειας. Η μετάβαση στη σύγχρονη φαρμακογνωσία. - Δευτερογενείς μεταβολίτες και απομόνωση: Χημεία φυσικών προϊόντων. Η ελληνική χλωρίδα και βιοποικιλότητα. Xημικές κατηγορίες –δευτερογενείς μεταβολίτες. Μέθοδοι παραγωγής εκχυλισμάτων. Μέθοδοι απομόνωσης φυσικών προϊόντων. Μέθοδοι ανάλυσης - Αρωματικά φυτά: Δημοφιλή αρωματικά φυτά της Ελλάδας. Οικονομική σημασία, βιοποικιλότητα και περιορισμοί. Κρόκος Κοζάνης. Τσάι του βουνού. Δίκταμο. Ενδημικά φυτά. Δευτερογενείς μεταβολίτες που έχουν απομονωθεί και φυτοχημικό προφίλ. - Φαρμακευτικά φυτά: Δημοφιλή φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας. Υπερικό το διάτρητο. Λαδανιά και λάδανο. Οι παιώνιες της Ελλάδας. Αλκάννα. Αλόη. Εχινάκεα. Φυτοοιστρογόνα και η οικογένεια των ψυχανθών. Μαστίχα Χίου. Κάνναβη. Γλυκύριζα. Αρτεμίσια και αρτεμισινίνη. Έλατο του Ειρηνικού και ταξόλη. Άτροπος και ατροπίνη. - Μεσογειακή διατροφή και διατροφικά/βρώσιμα φυτά: Η αξία της Μεσογειακής διατροφής. Κρητική διατροφή. Επιδημιολογικές μελέτες και κατανάλωση άγριων φυτών και ελαιολάδου. Ελαιόδενδρο, βρώσιμη ελιά και ελαιόλαδο. Χημική σύσταση και βιολογικές δράσεις. Φαινόλες ελαιολάδου και υγεία. Φύλλα ελιάς. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα. Χημική σύσταση και βιοδραστικά φυσικά προϊόντα από το ραδίκι και άλλα βρώσιμα χόρτα. Η αξία τους ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Παραδοσιάκες χρήσεις αφεψημάτων. - Ρυθμιστικοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής/βιολειτουργικών τροφίμων: European Medicines Agency (EMA). European Food Safety Agency (EFSA). Αξιώσεις υγείας. Μονογραφίες. Επιστημονική τεκμηρίωση αξιώσεων υγείας. Ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας. Επιτροπές ειδικών. Ασφάλεια φυτοθεραπευτικών και τροφίμων. Φυτά/δρόγες με ενδιαφέρον για την Ελλάδα που εμπεριέχονται στις μονογραφίες του EMA. |