Η Γνωστική Ψυχολογία, δηλαδή η επιστημονική μελέτη του νου, αποτελεί έναν από τους συναρπαστικότερους και περιεκτικότερους κλάδους της Ψυχολογίας. Δεδομένου ότι ο νους συμμετέχει στις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις αποφάσεις, τα συναισθήματα και τις σχετιζόμενες με αυτά συμπεριφορές, η κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι αποκτούν, επεξεργάζονται και διαχειρίζονται πληροφορίες βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τη μαθησιακή διαδικασία. Το μάθημα καλύπτει εμπειρικές και θεωρητικές προσεγγίσεις, μοντέλα, φαινόμενα και εφαρμογές που σχετίζονται με τις νοητικές διεργασίες. Στα περιεχόμενα του μαθήματος περιλαμβάνονται θεματικές όπως: η νευροψυχολογία, η αντίληψη, η προσοχή, η μνήμη, η μάθηση, η γλώσσα, η ανθρώπινη νοημοσύνη, η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργικότητα.

Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Να καθορίσει το αντικείμενο μελέτης της Γνωστικής Ψυχολογίας, καθώς και τις θεωρητικές προσεγγίσεις (παραδοσιακές και σύγχρονες) που το στοιχειοθετούν.
Να περιγράψει τις ερευνητικές μεθόδους της Γνωστικής Ψυχολογίας και να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς αυτών των μεθόδων.
Να παραθέσει τα βασικά μοντέλα και τις θεωρίες που σχετίζονται με τα ειδικότερα αντικείμενα μελέτης της Γνωστικής Ψυχολογίας, όπως είναι η αντίληψη, η προσοχή, η μνήμη, η μάθηση, η γλώσσα κ.ά.
Να εξοικειώσει τους φοιτητές με τα διλήμματα του κλάδου, με σκοπό να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη.
Να ενημερώσει τους φοιτητές για τις νεότερες εξελίξεις και προοπτικές της Γνωστικής Ψυχολογίας στον χώρο της εκπαίδευσης.
Να συσχετίσει την επιστημονική έρευνα με πρακτικές εφαρμογές που θα ενισχύσουν την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη (π.χ. τρόπους βελτίωσης της μελέτης τους, τρόπους ενίσχυσης της μνημονικής τους ικανότητας, λήψη σωστών αποφάσεων).