Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες σε αυτό να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα τους καταστήσουν ικανούς να αντιμετωπίζουν κάθε ζήτημα ασφάλειας που εντοπίζεται στο χώρο της Μεσογείου με κριτική σκέψη εφαρμόζοντας μία ολιστική προσέγγιση η οποία θα τους/τις επιτρέψει να επιχειρούν με αξιώσεις στα μελλοντικά βήματά τους στον εγχώριο ή/και τον διεθνή επαγγελματικό και ακαδημαϊκό στίβο, αλλά και να διαμορφώνουν μία ρεαλιστική επίγνωση κατάστασης (situational awareness) χωρίς να επηρεάζονται από προκαταλήψεις, ψευδείς ειδήσεις (misinformation/fake news) ή/και παραπληροφόρηση (disinformation).


Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενοι/ες θα έχουν επιτύχει τα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα, καθιστώντας τους/τις ικανούς/ές να:
1) Προσδιορίζουν τα διαφορετικά είδη της ασφάλειας, τις επιμέρους συνιστώσες της, καθώς και το περιεχόμενο αυτών.
2) Αναγνωρίζουν τις κυριότερες απειλές και τους κινδύνους ασφάλειας όσον αφορά το χώρο της Μεσογείου.
3) Κατανοούν την αρχιτεκτονική ασφάλειας του χώρου της Μεσογείου και τους κυριότερους δρώντες που εμπλέκονται σε αυτήν.
4) Γνωρίζουν βασικές έννοιες και ορισμούς που σχετίζονται με τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο.
5) Κατανοούν τις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των κυριότερων απειλών και κινδύνων.
6) Επιδεικνύουν κριτική κατανόηση όσον αφορά τον τρόπο διασύνδεσης των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο του με άλλους γνωστικούς και γεωγραφικούς τομείς.
7) Αντιλαμβάνονται τα βήματα που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών και κινδύνων.
8) Προτείνουν μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών και κινδύνων.

Επίσης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι/ες θα αποκτήσουν τις κατάλληλες ικανότητες και δεξιότητες ώστε να:
1) Εφαρμόζουν με ευχέρεια τις θεωρίες και μεθοδολογίες του γνωστικού τους πεδίου σε έρευνες, μελέτες και εργασίες που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας με κριτικό και δημιουργικό τρόπο.
2) Εφαρμόζουν με πρωτοτυπία τις αποκτηθείσες γνώσεις στην έρευνα, την ανάλυση και την ανάπτυξη λύσεων στα προβλήματα του μεσογειακού χώρου.
3) Είναι σε θέση να αξιολογούν, να ερμηνεύουν και να προωθούν σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και μελέτες συναφείς με το γνωστικό τους πεδίο.
4) Τεκμηριώνουν τις θέσεις τους με εξειδικευμένες πληροφορίες και επιχειρήματα.
5) Επεξεργάζονται με ευχέρεια τα ποικίλα ζητήματα ασφάλειας του χώρου της Μεσογείου.