Έχοντας πλέον οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες αποκτήσει μια συνολική εικόνα από τα προηγούμενα δύο εξάμηνα στα ζητήματα που άπτονται της Online εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος-εργαστηρίου (workshop) πρακτικής εξάσκησης καλούνται σε συνεργασία με τους διδάσκοντες να σχεδιάσουν, υλοποιήσουν, και αξιολογήσουν ένα πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης. Το θέμα, η ομάδα στόχου, οι μαθησιακοί στόχοι, η διδακτική προσέγγιση σε επίπεδο λειτουργιών των ΣΔΜ, ο τύπος του εκπαιδευτικού περιεχομένου και τα εργαλεία συγγραφής που θα χρησιμοποιηθούν θα ενταχθούν από την αρχή σε ένα ενιαίο μοντέλο εκπαιδευτικού σχεδιασμού που θα εδράζει σε μαθήματα που θα έχουν διδαχθεί στα προηγούμενα εξάμηνα. Η συμβουλευτική και η συνεργασία με τους διδάσκοντες θα είναι σε συνεχή βάση και η εργασία θα είναι ατομική ή σε ομάδες των 2 φοιτητών/τριών. Επιπλέον, στο πλαίσιο του μαθήματος οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή και με ζητήματα διαχείρισης έργου, οικονομικής ανάλυσης και προώθησης προγραμμάτων διαδικτυακής εκπαίδευσης.
- Teacher: APOSTOLOS KOSTAS
- Teacher: Basilis Paraschou
- Teacher: Alivizos Sofos
Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές/τριες να αποκτήσουν, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της εφαρμογής στην πράξη, γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αφορούν σε βασικά ζητήματα διαχείρισης, αξιολόγησης και ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αναφορικά με το περιεχόμενο, το μάθημα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζονται και αναλύονται οι γενικές θεωρητικές αρχές και οι πρακτικές (εφαρμοσμένες) προσεγγίσεις των επιστημονικών πεδίων της διαχείρισης, της αξιολόγησης και της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στους ακόλουθους ενδεικτικούς θεματικούς άξονες: α. Εννοιολογικοί προσδιορισμοί και προσεγγίσεις διαχείρισης, αξιολόγησης και ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, β. Βασικά μοντέλα αξιολόγησης της ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Συστήματα-Τεχνικές-Εργαλεία αξιολόγησης της ποιότητας, γ. Μεθοδολογία διαχείρισης, αξιολόγησης και ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δ. Οδηγός εφαρμογής διαχείρισης, αξιολόγησης και ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο δεύτερο επίπεδο οι φοιτητές/τριες μέσω της συμμετοχής τους σε οργανωμένα εργαστήρια (workshops) θα εξασκηθούν μέσω της τεχνικής της μελέτης περίπτωσης (case study) να εφαρμόζουν τις θεωρητικές τους γνώσεις για την αποτελεσματική διαχείριση, την αξιολόγηση, τη διασφάλιση, την πιστοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
- Teacher: Kostas Bratsalis
- Teacher: Maria Darra
- Teacher: Anastasia Papanthymou
- Teacher: Kostas Vratsalis
- Teacher: Stefanos Giasiranis
- Teacher: Stefanos Giasiranis
- Teacher: Alivizos Sofos
To περιεχόμενο του μαθήματος αναφέρεται στα στάδια διεξαγωγής μιας επιστημονικής εργασίας, καθώς και σε προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το μάθημα πραγματεύεται τις παρακάτω θεματικές: Βασικές έννοιες της Μ.Ε.Ε. (π.χ. πληθυσμός, μέθοδοι δειγματοληψίας, μεταβλητές, υποθέσεις, τιμές). Είδη επιστημονικών ερευνών, Πορεία ερευνητικής εργασίας, Δεοντολογία – Ηθική επιστημονικής έρευνας, Μέθοδοι Επιστημονικής Έρευνας (π.χ. βιβλιογραφική μέθοδος, παρατήρηση, ερωτηματολόγιο, συνέντευξη, πείραμα, κοινωνιόγραμμα, τεστ, ανάλυση περιεχομένου), Διεξαγωγή και Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας – Στάδια Πορείας, Τρόποι γραφής βιβλιογραφικών παραπομπών, σημειώσεων-υποσημειώσεων, παραθέσεων και αναφορών.
- Teacher: Andreas Moutsios-Rentzos